DISHONEST CONSTRUCTIONS

HIMMERLANDS KUNSTMUSEUM

 

En uærlig konstruktion er en konstruktion, der foregiver at være noget den ikke er!

I arkitektur-termer arbejder man med begrebet ”den uærlige konstruktion”, som traditionelt henviser til når en bygning/konstruktion foregiver at være noget den ikke er, fx en søjlekonstruktion, som ligner en betonstøbt bygning, eller hvis man pakker en træbygning ind i mursten.

Udstillingen viser nye værker fra projektet Discontinued Monuments, som baserer sig studier af moderne ruiner i Latin-Amerika, i henhold til Kjærgaards vanlige interesse i den arkitektoniske konstruktion.
Kjærgaard har arbejdet med begrebet i forhold til når en bygning gør noget andet end den skulle: fx bliver til en helt anden funktion, og ændrer strategi: mangler hele glasfacader, og disse eksempelvis erstattes af hjemmelavede murstensvægge, pap, eller stof – og herpå bebos, med vasketøj ud af vinduet – uden tanke for at bygningens grund idé i virkeligheden var fx. et shoppingcenter. De overtages af befolkningen, som selv færdiggør konstruktionerne, med det for-hånden- værende.

Et eksempel er David de Torres i Caracas.

Projektet peger således på den politiske situation derovre(især i VZLA), med en masse store og små systemskift, som skaber en lag-delt arkitektur, hvis strategi hele tiden afbrydes. Dermed er by-skabet præget af disse nutidige ruiner, som står som konstruktions-skeletter med helt andre gevækster og afslutninger end initieret.

Gennem maleri, objekter og stof værker har Kjærgaard benyttet strategier inspireret af de arkitektoniske skift, for på den måde at artikulere de lagdelte forskelligheder, som opstår i den uærlige konstuktions opbygning, – og dermed antyde hvad disse regel-spring måtte skyldes.

På Museo de Arte Acarigua i Venezuela viser Mie Olise Kjærgaard i 2016 med en stor solo-udstilling den første serie af værker, og udstillingen på Morsø Kunstforening og Himmerlands Kunstmuseum er det fortsatte arbejde med projektet.

 

Konstruktionen som omdrejningspunkt.

Mie Olise Kjærgaard arbejder hovedsageligt i maleri og installation og altid ud fra temaet den arkitektoniske konstruktion. Kjærgaard er interesseret i selve konstruktionens natur og hvordan en konstruktion fortæller om det samfund den er en del af.
Kjærgaard har tidligere rejst til forskellige steder i forfald, bla. to gange til den forladte russiske mine-by, Pyramiden ved den arktiske cirkel – og til Newfoundland i fodsporet på Aksel Sandemoses søheltsfigur, Espen Arnakke, der dannede grundlag for hendes soloudstilling på Nikolaj Kunsthal i 2012.

Mie Olise Kjærgaard er en dansk billedkunstner uddannet med en MA i Fine Arts fra Central St. Martins i London, 2008.

Kjærgaard har boet og arbejdet i New York i 5 år og er for nyligt flyttet tilbage til København. Hun har udstillet på Museum of Contemporary Art i Utah, Museum of Fine Art Houston, Nikolaj Kunsthal, Barbara Davis Gallery, Texas, Samuel Freeman Gallery i Los Angeles og Galleri Kant i Kbh.